Caritas Pomagam bliźniemu

Organizacja Pożytku Publicznego Caritas “Pomagam bliźniemu” KRS 0000274950

„Lato z Caritas”

To akcja wakacyjna skierowana do dzieci i młodzieży Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej.
Czas wypoczynku podzielony jest na kilka turnusów, organizowanych w różnych miejscach Polski, np. na Mazurach, nad morzem czy też w górach.
Oprócz korzystania z walorów turystycznych, podnoszenia sprawności fizycznej, program kolonii przewiduje również szkolenia z zakresu wolontariatu i szereg innych atrakcji. Stawiamy na aktywną formę wypoczynku i brak czasu na nudę.

„Narty z Caritas”

Zimowisko „Narty z Caritas” to inicjatywa skierowana do dzieci w wieku od 10 do 18 lat. Akcja przeprowadzana jest w okresie ferii zimowych dla trzech województw diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. Jest to aktywnie spędzony czas ferii z wartościami chrześcijańskimi. Program zimowiska zakłada między innymi: naukę jazdy na nartach, zwiedzanie okolicznych muzeów, zabawy przy ognisku, kulig, wieczorne pogadanki, szkolenie wolontariatu. Nad uczestnikami zimowiska każdego dnia czuwa doświadczona kadra pedagogiczna.

fotolia_86170106.jpg

Wyprawki szkolne dla dzieci i młodzieży

Zwiększamy szanse edukacyjne uczniów poprzez podarowanie wyprawek szkolnych dla najuboższych dzieci i młodzieży.
Koszty zakupu wyprawki szkolnej  przekraczają możliwości finansowe wielu polskich rodzin, dlatego wychodzimy naprzeciw tym potrzebom.
Aby wspomóc najbardziej potrzebujące dzieci i młodzież z naszej diecezji, potrzebujemy co roku zakupić i wyposażyć ok 1000 tornistrów.
Wyprawka szkolna zawiera między innymi: zeszyty, piórnik, bloki rysunkowe, kredki, farby, zestaw linijek, cyrkiel, kalkulator, liczydło, nożyczki, gumki, korektor, zakreślacz, mazaki.

© Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej. Wykonanie: strony internetowe słupskstrony www słupsk